Reacció contra el teatre clàssic: teatre èpic i de l'absurd.
Al segle XVII els dramaturgs francesos desenvolupen el Classicisme en el teatre. Els principals trets estructurals del teatre clàssic francés són:
- La separació de gèneres i estils: la tragèdia té una gran gravetat i un estil solemne.
- Les obres consten de cinc actes.
- Han de respectar-se les regles de les tres unitats:
- La unitat de temps es refereix a la necessitat de què l'acció sencera s'esdevingui en un període fictici de 24 hores.
- La unitat de lloc significa que l'acció s'ha d'esdevenir en una mateixa localització.
- La unitat d'acció significa que l'obra s'ha de construir sota un fil conductor, per exemple un drama amorós o un conflicte entre honor i deure.
D'altra banda, com a reacció contra el teatre clàssic van sorgir noves formes de fer teatre com ara el teatre èpic o de l'absurd.
1) TEATRE ÈPIC:
Fórmula teatral apareguda a Alemanya els darrers anys de la dècada 1920-30. Com la poesia èpica, el teatre èpic adopta una forma narrativa, contràriament a allò que s'esdevé en el teatre tradicional.
Brecht proposa un teatre que, sense deixar de divertir, siga apte per a transformar el món, despertant en l'espectador la capacitat d'observació i crítica.Brecht afronta obertament les teories aristotèliques, enderrocant les tres unitats de lloc, temps i acció. Això permet la recuperació d'elements teatrals i suggeriments privatius d'altres cultures no europees, deixats de banda pel teatre burgès.
2) TEATRE DE L'ABSURD:
El Teatre de l'absurd és un gènere teatral cultivat per escriptors europeus i americans entre els anys 40 i 60 del segle XX.
Característiques:
- l'abandonament deliberat d'una construcció dramàtica racional i el rebuig del llenguatge lògic conseqüencial.
- L'estructura tradicional (trama d'esdeveniments, concatenació, resolució) és substituïda per una alògica i insignificant successió de situacions, relacionades per una feble i efímera traça (un estat d'ànim o una emoció).
- Diàlegs aparentment sense significat, repetitius i dramàtics.
Comentarios
Publicar un comentario